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REALTOR®

ISSUE BRIEF

LC520: Clarify relationship disclosure requirements for real estate broker and
salesperson licensees acting as property managers

Key Question: The statutes governing real estate broker and real estate salesperson licensees
are very specific about the disclosures that the licensee must give all parties to the transactions
involving real estate sales. The statutes governing property manager licensees do not specify
relationship disclosure requirements; however, pertinent administrative regulations do specify
that the property manager licensee must disclose his/her contractual relationship to all parties in
the transaction. The pertinent administrative regulations, which were adopted shortly after the
statute governing licensure of property managers was adopted, state that broker and
salesperson licensees conducting property management transactions must comply with the
statutes and regulations governing property manager licensees. However, the statutes
governing real estate broker and salesperson licensees do not specify the nature of the
disclosure that such licensees must give when they are conducting property management
transactions.

Thus, there is confusion over what area of the law governs property management relationship
disclosures for real estate broker and salesperson licensees. There is also a question whether
relationship disclosure responsibilities of a real estate licensee performing property
management duties vary according to the type of license held. This question was generated by
a broker conducting property management who inquired about his disclosure requirements
through MAR’s legal hotline. The response from the hotline demonstrated confusion over
whether a real estate broker or salesperson engaged in property management must provide
relationship disclosures pursuant to MCA 37-51-314 or ARM 8.58.714(3)(n). ARM
8.58.714(3)(n) was intended, when adopted, to solve this problem. However, according to legal
counse! for the Board of Realty Regulation and former legal counsel for the Montana
Association of REALTORS®, the language of the real estate licensing statute for brokers and
salespersons conflicts with the language of ARM 8.58.714(3)(n). We seek to remove this conflict
by specifying that the disclosure required to consumers in property management transactions is
the same regardless of the class of licensure.

Our position is supported by ARM 8.58.419(3)(q), which provides, “Licensees, while managing
properties for owners, shall abide by the requirements of MCA 37-51-607 and the requirements
of the board of realty regulation’s rules for property management as set forth in ARM 8.58.712
and 8.58.714.” '

As a practical matter, it was not the intention of the Board of Reailty Regulation that a broker,
salesperson, or property manager licensee presents a landlord or a tenant with a relationship
disclosure document pertaining to and defining buyer agent, seller agent, dual agent, and
statutory broker in a property management transaction. Such a disclosure would be out of
context with the transaction and serve no purpose for the consumer. Disclosure of the licensee’s
contractual reiationship (as a property manager or as a tenant representative) is in context with



the transaction and such a disclosure does provide protection to the consumer, for the
consumer is on notice as to whom the real estate licensee works for in the transaction.

Solution: LC520 (Clarify requirements for real estate agents acting as property managers) will
enact the following changes:

Abide by existing statutes for properly manager licensees: Amend MCA 37-51-313 (Duties,
duration, and termination of relationship between broker or salesperson and buyer or selier) to
by adding (8): While managing properties for owners, a licensed real estate broker or licensed
real estate salesperson shall meet the requirements of Title 37, Chapter 51, Part 6, and the
rules adopted by the board to govern property manager licensees.

Disclosure for brokerlsalesperson conducting property management: Amend MCA 37-51-314
(Relationship disclosure requirements) to read by adding (8): A broker or salesperson, while
managing properties for owners, shall disclose to all customers and clients the contractual
relationship of the broker or salesperson. Additional disclosures are not required when a broker

or salesperson is conducting property management activities.

Written disclosure sufficient for brokerisalesperson conducting property management: Amend
MCA 37-51-314(10) (Relationship disclosure requirements) by adding the underlined portion: A
written disclosure that complies with the provisions of this section must be construed as a
sufficient disclosure of the relationship between a broker or salesperson and a buyer or seller
and must be construed as conclusively establishing the obligations owed by a broker or
salesperson to a buyer or seller in a real estate transaction-_or to a customer or client if a broker

or salesperson is managing properties for owners.

Penalties for failure to disclose: Amend 37-51-321(1) (Revocation or suspension of license —
initiation of proceedings — grounds) by adding the underlined portion: The board may on its own
motion and shall on the sworn compilaint in writing of a person investigate the actions of a real
estate broker or a real estate salesperson, subject to 37-1-101 and 27-1-121, and may revoke
or suspend a license issued under this chapter when the broker or salesperson has been found
guilty by a majority of the board of any of the following practices:

{u) failing to meet the reguirements of Title 37, Chapter 51, Part 6, or the rules
adopted by the board of governing property management while managing properties for
owners; or

(v) failing to disclose to all customers and clients, including owners and tenants,

the broker’s or salesperson’s contractual relationship while managing properties for
owners.

Additional license and qualifications not required: Amend 37-51-602 (Definition of property
management — exempiions from application) by adding to {2) the underlined portion: A licensed
real estate broker on active status or a licensed real estate salesperson on active status and
acting under the supervision of a real estate broker may act as a property manager without
meeting any qualifications in addition to those required for licensure as a real estate broker or

real estate salesperson-. and without holding a separate property manager's license.



