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You asked me to review the April 22, 2003 legal opinion ("4/22/03 opinion") relied on by
the Montana Department of Health and Human Services ("DPHHS") to conclude that swing beds
in Critical Access Hospitals ("CAH") are exempt from review under Montana's certificate of
need ("CON") laws and rules. Irespectfully disagree with the 4/22/03 opinion and its
conclusions. :

Montana's CON law applies to health care facilities and long-term care facilities are
included in the definition of a health care facility. See Section 50-5-301(2)(a), MCA. Hospitals
are generally exempt from Montana's CON requirements and the health care facility definition.
See 50-5-301(2)(a)(1), MCA. However, the hospital exemption is not absolute and hospitals are
included in the CON definition of a "health care facility” to "the extent that a hospital is subject
to certificate of need requirements pursuant to ... [Section 50-5-301(1)(h), MCAL" Id. Ifa
hospital provides "services for ... long-term care" or uses "hospital beds in excess of five to
provide services to patients or residents needing only skilled nursing care ... [or] intermediate
nursing care as ... defined in 50-5-101," then the hospital is a health care facility subject to
applicable CON requirements. Id., and Sections 50-5-301(1)(g) and 50-5-301(1){(h), MCA.

The first crucial but erroneous conclusion in the 4/22/03 opinion is that a CAH is not a
hospital but yet is somehow exempt from CON review.! The reverse is true. Ifa CAH isnota
hospital, then it cannot claim the expansive but not absolute hospital exemptions from CON
review under 50-5-301(1)(g) and (h), MCA. The ramifications of 2 CAH not being defined as a
hospital under 50-5-101(28), MCA, are clear and unequivocal under Montana's CON laws:

A. A CAH is subject to the same CON review as any other non-hospital health care
(long-term care) facility providing skilled or intermediate nursing care. Section 50-5-301(1)(e),

' T agree that a CAH is not a hospital under the definition in Section 50-5-101(28), MCA. Butifa CAH is nota
hospital, then it cannot claim the hospital exemption from CON review,



MCA, subjects any person, including a CAH, that constructs, develops, or establish’es a health
care facility "being replaced or that did not previously exist" to CON review.

B. A CAH cannot avail itself of the five swing bed exemption that hospitals enjoy
because a CAH is not a hospital under Montana's CON statutes.

The second crucial but erroneous conclusion in the 4/22/03 opinion is that the relocation
of beds from a CAH-owned nursing home facility to the CAH is not a relocation requiring CON
review under Section 50-5-301(1)(b), MCA. This provision of law clearly requires CON review
of a "change in bed capacity of a health care facility through ... 2 relocation of beds from one
health care facility or site to another ...." As previously discussed, a CAH cannot claim the
hospital swing bed exemption because it is not a hospital under Montana's CON definitions. It is
equally clear that CON review is required when a "person" as defined in 50-5-101(44), MCA,
triggers any of the CON review criteria in 50-5-301, MCA.

Thank you for the opportunity to review this important issue,



